Furry Tales |
Naast mijn passie voor fotografie, heb ik ook een grote liefde voor honden. Door de jaren heen heb ik veel van hen geleerd en ontwikkelde ik samen met mijn honden een passie voor verschillende hondensporten. Het verhaal van Roran werd reeds gepubliceerd in WOEF magazine maar ik wil graag mijn ervaring met neuswerk delen in mijn eigen woorden. Toen we Roran adopteerden bij Animal Trust was hij net geen 12 weken oud. Omdat we graag met vrienden en hun honden op pad wilden gaan, besloten we hem goed te socialiseren. Helaas beseften we toen nog niet wat correct socialiseren nu net was. Onze onzekere pup werd een paar keer gebeten door vreemde honden en al snel hadden we een overprikkelde, reactieve puber in huis. Zijn bench rust van 2 maanden omwille van een spierblessure heeft hier waarschijnlijk ook aan bijgedragen. We gingen reeds van in het begin naar de hondenschool maar ik was ook geïnteresseerd in andere takken van hondensport, zoals hoopers, treiball en verschillende soorten neuswerk. Roran vond hoopers geweldig, maar de korte bewegingen waren te riskant na zijn blessure. Treiball vond hij niets, neuswerk was zijn ding. bij een groep die naar mensen en honden zocht. Maar de hond op het einde was er voor Roran te veel aan, het bezorgde hem stress waardoor hij na een tijdje niet meer gemotiveerd was om te beginnen. Gelukkig kwam toen mantrailing op ons pad. Het zoeken naar mensen was perfect voor hem en met de juiste begeleiding en positieve ervaringen kreeg hij meer zelfvertrouwen. We gingen ook op coaching sessie bij Kurt van DogSupport om hem meer rust en zelfvertrouwen te geven in de buurt van vreemde honden. Langzaam bouwden we ervaring op met het omgaan met triggers en het creëren van situaties die weliswaar spannend waren, maar toch niet te veel stress gaven. Tussendoor konden we thuis oefenen met detectie. We leerden veel over hondengedrag en Roran groeide in zijn zelfvertrouwen en vertrouwen in ons. Snuffelen is voor veel honden een vorm van stress coping. Neuswerk is geweldig voor onzekere en stressgevoelige honden, omdat het hen leert werken met hun neus en zelfstandig problemen oplossen, wat hun zelfvertrouwen vergroot. Mijn man begon ook canicross te doen met Roran, waardoor hij op trainingen nieuwe positieve ervaringen opdeed met vreemde honden. Nu lopen ze samen wedstrijden en hoewel Roran soms nog wel eens gromt bij het kruisen van een hond, is het een wereld van verschil met hoe hij 5 jaar geleden was. Hij staat nu vaak helemaal blij op wedstrijden en huppelt vrolijk voorbij elke hond. Natuurlijk is het een tweezijdig mes. Ik ben zelf niet de rustigste persoon en mijn honden zijn gevoelig voor mijn emotionele toestand. Maar neuswerk helpt me vertrouwen te hebben in mijn honden, met hen om te gaan zonder druk te leggen en de controle los te laten. Het vergroot ons beider zelfvertrouwen.
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |
AuteurEline woont samen met haar man, 2 honden, 2 kippen, 6 vissen, 5 mossels, 2 kikkers, 1 kreeft en een hoop vliegende gelegenheidsgasten in de rand rond Gent. Archieven
December 2023
CategorieënAlles English - Photography Tips English - Smartphone Nederlands Fotografie Tips Nederlands Over Mij Nederlands - Over Mij Nederlands Smartphone Fotografie Hondenfotografie blog voor leuke foto's van honden of een fotoshoot met je andere huisdierIn deze blog deel ik graag mijn ervaring tijdens sessies hondenfotografie. Tips om zelf aan de slag te gaan met een fotoshoot met je huisdier zodat ook jij leuke foto's van je honden kan maken komen ook aan bod. Iedereen kan mooie dierenfoto's maken je moet alleen weten hoe.
|